RSS

Provocarile economice ale R. Moldova in 2015

09 feb.

Republica Moldova continuă să balanseze între Est și Vest. Ideea unor „pro-europeni” de a aduce comuniștii la putere, va accentua provocările economice pentru statul moldovean şi nu va face decât să stagneze traiectoria preconizată pentru această țară.

Această hotărâre oficială de ultimă oră, iar neoficial – planuri mai vechi, distruge definitiv ideea aderării la NATO, cât și reformele  pro-europene se vor stinge când abia își făceau loc să apară.

Vizitele la Chișinău a partenerilor externi, nu au adus nici o schimbare, ba mai mult, situația dezagreabilă continuă să prindă contur. Nu-i mai „impresionează” părerile și îndemnurile Președintelui României și nici măcar a Consilierului Angelei Merkel – Christoph Heusgen.

Atitudinea politicienilor este una penibilă, atâta timp cât continuă pe ideea unei coaliții minoritare și aruncă cu noroi, dau declarații eronate, nu pot împărți nu știu ce între ei. Încercarea lor de a stăpâni puterea cu „ajutoare” este una hazardată.

Coaliția formată nu va face altceva, decât să îngreuneze și să declanșeze o instabilitate pe toate planurile. Dificile și tensionate vor deveni și relațiile cu UE, inclusiv și cu România, iar ceea ce ține de reforme, e limpede, vor rămâne la nivel de vorbe.

Schimbările deja încep să se simtă. Nu, nu duc spre bine…pe orice plan. Dacă în septembrie, anul trecut, experții economici prognozau pentru 2015 o creștere a economiei de 4%, în condițiile actuale, economia Republicii Moldova va stagna.

Politicienii nu au știut să-și țină promisiunile electorale – depolitizarea organelor de drept, pentru că  mimează reformele în justiție, pentru că tolerează corupția și o lasă din tată în fiu, toate acestea vor duce la o instabilitate, la frustrarea cetățenilor, dar mai grav e că partenerii europeni și nu numai, îi vor izola.

Un dezavantaj pentru Republica Moldova este și criza care se conturează în Federația Rusă. Emigranții moldoveni se întorc acasă, iar revenirea lor acolo, practic este imposibilă, atâta timp cât refuzurile se întețesc. Embargoul e și el un aspect de impact pentru Moldova.

O furtună în economia Republicii Moldova va fi determinată și de alți factori: dependența de gazul și petrolul Rusiei, deprecierea monedei față de valutele vestice, scăderea rezervei BNM cât și fenomenul corupției. Toate acestea vor crește nemulțumirea societății, vor amplifica dezamăgirea, astfel, ne putem aștepta și la o răbufnire echivalentă cu un Maidan la Chișinău, pentru că oamenii speră la visul European, iar tot ceea ce fac cei „de sus”, faptele lor sunt reprobabile. Politica este una toxică.

Republica Moldova, pentru moment, este un stat captiv. Un stat care este ținut pe loc, căruia i se pun bețe-n roți chiar de cei care se arată interesați de binele ei. Și-atunci, ce-i face țării bine? Miliardele furate, corupția, oligarhii, interesul politic? Mai mult ca niciodată, Moldova are nevoie de o nouă Constituție, reforme, depolitizarea organelor de drept, de oameni responsabili la cârmă.

Speranța moare ultima!

M.A.

Articolul aici : http://trb.ro/provocarile-economice-ale-r-moldova-2015/

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 9 februarie 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: