RSS

Speranța moare ultima, dar corupția?

12 feb.

Republica Moldova nu este o țară coruptă, ci foarte coruptă. Se fură tot. Începând cu funcții, sume de bani, până la BEM și Aeroport. În Moldova se practică și „cumătrismul”, ba mai mult, unii ajung deputați doar cu ajutorul nașului din Parlament. Se fură mai bine când faci echipă cu o rudă.

În Moldova, apele sunt tulbure în continuare. Coaliția formată este una putredă. Nu se mai zice nimic de aducerea unui procuror european, despre justiția independentă. Dar…zilele acestea, s-au pus bazele unui film. Film bun, inspirat și, ca toate filmele, cu actori, regizori și tot tacâmul. A început cu mascați, descinderi, știri și imagini exclusive la TV. Probabil i-au inspirat românii de peste Prut. Da, dar în România totul este pe bune. În Moldova, însă, se mimează tot.

Mimează reforme, descinderi, arestări chiar și coaliția de guvernare, care cică e formată doar din PD și PLDM. Circul cu mascații și cu Ilan Shor, a fost făcut, pentru că deja erau prea mult intrați în gura presei. Situația trebuia detensionată. Astfel, marele scenarist, regizor, actor (ce vreți) Plahotniuc, a ajuns la concluzia că justiția ar trebui să-și „facă treaba”. Iar atunci când societatea își va pune întrebarea „ce se întâmplă cu BEM-ul?”, el/ei vor răspunde că ancheta este în desfășurare. Cert e că acesta este doar un episod dintre toate celelalte.

Corupția din Moldova nu este încă zdrobită, deși presa toacă zi de zi mafia bancară, contrabanda cu țigări, medicamente și celelalte.

Au ajuns și jurnaliștii să facă parte din scenariile lor.Deputații din coaliția de guvernare sunt nemulțumiți de felul cum se îmbracă jurnaliștii care au acces în parlament. Și, drept urmare, au hotărât care ar trebui să fie dress-code-ul lor. Asta fiind, desigur, doar o scuză. Cei de la guvernare sunt categoric împotrivă ca mass-media să aibă drept de a fi prezente în sala de ședințe a parlamentului, opunându-se categoric propunerii Partidului Liberal de a avea discuții transparente,în prezența jurnaliștilor.

Oare de ce s-au opus cu vehemență? Oare într-un stat unde cei de la guvernare n-au ce ascunde, susțin că sunt cinstiți, că vor binele țării, nu ar trebui să fie totul la vedere?! Într-un stat liber, democrat, presa are rolul de a informa, de a critica, comenta. Este centrul vital al vieții publice.

Acești politicieni negociază viața noastră, parcursul nostru, în liniște, pe ascuns. Sigur că ar fi foarte incomod pentru ei ca să fie surprinși cu „mâța-n sac”. Zvonurile se răspândesc repede, doar.

Nu trebuie să te bucuri de necazul altuia, dar ceea ce se petrece astăzi în România, ne face să privim cu invidie. Să visăm cu ochii deschiși. Să sperăm că în Moldova se va face dreptate într-o bună zi.

Iar ce ține de „puterea” republicii, în spatele acestor „măști” este un gol, chiar dacă au sume mari în conturi.

M.A.

Articolul aici: http://trb.ro/speranta-moare-ultima-dar-coruptia/

 
Un comentariu

Scris de pe 12 februarie 2015 în Despre...toate!

 

Un răspuns la „Speranța moare ultima, dar corupția?

  1. calinakimu

    12 februarie 2015 at 11:40

    Nu fii asa de sigur ca in Romania este totul „pe bune”. Diferenta este ca in Moldova este INCA pe fata totul, nu se feresc…In Romania se arunca nitelus praf in ochi. Pe „bune” va fi atunci cand puscaria va fi PUSCARIE, anii pe masura furatului si BANII RECUPERATI. Cand se recupereaza 10% , puscaria este la confort sporit si anii de puscarie …simbolici, nu este decat o „spalare” la fata, de fatada. Mai apoi HOTII vor inta in lume curati, spalati si cu BANII LA TESCHEREA. Doar au platit „unde trebuie” pentru aceasta spalatura, pentru aceasta clisma…Boborul…este multumit cu „circul”, ca de paine…se descurca fiecare cum poate(?!). Pleaca in strainatate sa stearga la fund babele, se mai prostitueaza, mai fura cate ceva, sau munceste tot mai mult, pentru tot mai putin.
    ASTA este lumea noastra, o lume pentru care suntem TOTI responsabili…dar suficienti de iresponsabili incat sa nu ne pese, sau DOAR sa ne plangem ca babele pe bancuta din fata portii.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: