RSS

Adio, Moldova lucrului bine făcut

24 feb.

Importanța unei alianțe a partidelor pro-europene a fost și rămâne a fi una majoră. Chiar dacă Filat și Lupu s-au arătat ”deschiși” ideii de alipire a Partidului Liberal la actuala coaliție minoritară, citind printre rânduri, îți dai seama cu ușurință că nu fac altceva, decât să arate și mai mult cu degetul la cei care, de fapt, nu au fost acceptați. Paradoxul e și mai mare în cazul primului ministru (ales sau nu). Iurie Leancă s-a prezentat cu un program de guvernare și o echipă de miniștri, dar nu a obținut votul de încredere al deputaților, ca după câteva zile, Chiril Gaburici, om de afaceri, care aparent nu era afiliat nici unui grup politic, dar care, ulterior, a demonstrat că are afinități cu unele partide politice, a prezentat același program de guvernare, având aceeași echipă de miniștri în spate, dar…a fost investit. Și nu, nu este o surpriză! Comuniștii au venit în ajutor.Această binefacere a comuniștilor a ridicat multe semne de întrebare pentru toți, dar mai mult pentru partenerii occidentali. De aici va veni și analiza minuțioasă a tot ceea ce se întâmplă cu reformele din Republica Moldova declarate drept de îndeplinit. Iar ce ține de Gaburici,de la preluarea mandatului de șef al guvernului, acesta s-a acomodat deja în scaunul de prim-ministru și ca un om politic silitor și cu interese bine definite pentru dezvoltarea republicii, s-a angajat în a se deplasa săptămâna aceasta la Bruxelles. Discuțiile se vor axa exclusiv pe tema integrării RM în Europa. Asta a dat de înțeles Filat. Dar cine știe?!

La ei nu merge nimic în ordinea firească a lucrurilor. Prioritară era formarea alianței pro-europene. Faptul că au luat-o de la coadă spre cap, nu inspira încredere deloc.

Încrederea vine de la București. Vestea că Președintele României va face o vizită la Chișinău, a fost absolut îmbucurătoare. Klaus Iohannis are stabilite întâlniri cu Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, dar și cu Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, Vlad Filat, Președintele PLDM, Marian Lupu-PDM, întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu și cu prim-ministrul, Chiril Gaburici.

Din puținele declarații ale Președintelui Iohannis, firul roșu e ușor de desprins. Acesta pare, oarecum, nemulțumit de guvernul actual de la Chișinău, având în vedere că cea mai bună opțiune ar fi fost să aibă la bază partidele pro-europene.

Președintele României va ajunge marți la Chișinău și își va ”exprima speranţa că guvernul va duce Moldova spre Vest”.

Cetățenii sunt dezamăgiți, vizibil afectați de toată mocirla în care se află. S-au mulțumit și de speranță, și de promisiuni. Ei așteaptă fapte. Așteaptă un ”lucrul bine făcut”. Iar vizita lui Iohannis, le dă curaj și încredere. Poate se ”contaminează” și cei din Moldova de ceea ce se întâmplă peste Prut. Poate capătă contur situația cu dosare, mascați, infracțiuni, ani grei după gratii.

Alinierea Republicii Moldova la standardele Europene, statul de drept și democrația sunt mai departe decât par. Iresponsabilitatea și interesul față de propria persoană, propriul buzunar descriu întru totul marea majoritate a clasei politice. Ei nu se vor debarasa de reminiscențele dictaturilor din trecut. Ba mai mult, vor amplifica ceea ce este la momentul actual și, cu nerușinare, vor da vina pe alții… Dar să nu sape groapa altora, că și așa sunt plini de nămol.

M.A.

Articol postat pe trb.ro

 
Un comentariu

Scris de pe 24 februarie 2015 în Despre...toate!

 

Un răspuns la „Adio, Moldova lucrului bine făcut

  1. calinakimu

    24 februarie 2015 at 18:07

    Cand rusii iti sufla in ceafa si de-acolo nu vin numai aburii alcoolului, este greu sa-ti pastrezi echilibrul.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: