RSS

„Ce n’est pas bien”, vorba francezului

27 feb.

Cu toate că este greu de găsit pe harta lumii, Moldova a reușit să se facă „văzută”. Și nu pur și simplu, ci sub formă de știre pe paginile celebrului ziar francez „Le Monde”. Investirea guvernului Gaburici este calificată drept un pas înapoi din drumul integrării europene, dar și revenirea la sânul Rusiei. Și după toată situația actuală, cei care se află în avantaj, sunt rușii. Au reușit să mențină Moldova în sfera lor de influență, atâta timp cât guvernul de la Chișinău este susținut de comuniști, iar prioritatea lor este stagnarea Republicii Moldova de la cursul european.

În afară, imaginea politicienilor actuali este deplorabilă, după cum a afirmat și analistul politic de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi. Și pe bună dreptate! Cum să fie altfel, cînd ei nu fac altceva decât să-și satisfacă interesele proprii, să îngroape reformele și să compromită termenul de „democrație”?! Lipsa cu desăvârșire a calităților umane, lipsa de respect față de popor, amalgamul de minciuni, poziționează Moldova într-o lumină proastă.

În întărirea acestor păreri a venit și fostul premier, Iurie Leancă, care astăzi a anunțat că iese din partidul din care a făcut parte, din Partidul Liberal Democrat (PLDM). În cadrul unui briefing de presă, acesta a anunțat că pleacă din funcția de vicepreşedinte al PLDM, din fracţiunea parlamentară a PLDM şi din partid. Dar rămâne, deocamdată, deputat neafiliat. O cauză a plecării lui Leancă au fost jocurile de culise dintre PLDM, PD și PCRM, recunoscute abia acum.

Mai mult, Leancă a specificat faptul că PLDM și PD au avut un plan bine pus la punct, din timp, pentru a nu include Partidul Liberal la guvernare și pentru a nu forma o adevărată coaliție pro-europeană. Cu alte cuvinte, el a dat dreptate președintelui PL, Mihai Ghimpu.

Fostul premier al RM a mai adăugat că puterea era, de fapt, în mâinile PLDM-ului, atâta timp cât ei au avut cele mai multe mandate. Soarta unei alianțe pro-europene a depins de liberal democrați, iar dacă ei insistau ca PL-ul să fie cooptat la guvernare, totul era posibil.

Ideea este în felul următor, când venea vorba despre formarea unei alianțe cu PL, se isca un val de păreri cum că PD-ul va declanșa alegeri anticipate. Și ca să nu piardă „pâinica”, au acceptat să formeze un „tot întreg” cu PCRM-ul.

Mihai Ghimpu a vorbit de mai multe ori că parcursul european al țării e în pericol, iar astăzi cel care a făcut aceeași declarație, a fost Leancă. Cel care, într-un fel sau altul, a participat la această trădare a poporului.

Cu alte cuvinte, totul a ieșit la iveală, deși era limpede demult. Acțiunile iresponsabile ale celor trei partide, au făcut ca un partid pro-european să rămână pe dinafară, un fost premier să părăsească fracțiunea din care făcea parte, să aducă la cunoștință ceea ce toți așteptau, au făcut ca țara să-și piardă cursul european, iar poporul încrederea în politicieni.

Ceea ce ține de viitor…Leancă va lansa un nou proiect politic. Cât de transparent va fi și cât de bine va ști să-și aleagă colegii, rămâne de văzut. Cert este că atunci când te frigi cu ciorbă, sufli și în iaurt.

M.A.

Articoul îl găsiți și pe http://trb.ro/ce-nest-pas-bien-vorba-francezului/

 
Un comentariu

Scris de pe 27 februarie 2015 în Despre...toate!

 

Un răspuns la „„Ce n’est pas bien”, vorba francezului

  1. calinakimu

    27 februarie 2015 at 18:42

    Da, da…nu-i ghini…

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: