RSS

Lupta lui Putin pentru poziția dominantă

02 mart.

Adevărata democrație și libera exprimare costă scump, iar dacă acestea sunt plătite cu prețul vieții, atunci e de la sine înțeles în ce sens macină morile.

Acțiunile ruse sunt atent urmărite de către întreg mapamondul. Anexarea Crimeii și toată situația din Ucraina alertează fostele state membre ale Uniunii Sovietice.

În acest moment, Republica Moldova este un stat „captiv”. Faptul că Rusia vrea să o destabilizeze, este bine cunoscut, iar politica dusă de PSRM încurajează Kremlinul la pași decisivi…sau invers.

Alertă e și în Estonia, care ieri și-a ales parlamentul. Cu câteva zile înaintea scrutinului, însă, Estonia a primit câteva semne de alarmă. Este vorba despre o serie de exerciții militare ruse, care s-au desfășurat comod, accentuând temerile celor care sunt de părere că durul Kremlin are un scop precis, acela de a destabiliza foștii membri ai URSS. Chiar dacă este membră NATO și UE , Estonia este , pur și simplu sub amenințare.

Îngrijorată de politica Rusiei în acest moment este și Lituania, stat care a fost sovietic socialist până în 1990, dar, care din 2004  a aderat la UE și NATO, asigurându-și protecția. Cu toate acestea agresivitatea Rusiei a făcut ca în Lituania să se înființeze o nouă forță militară de reacție rapidă, având drept scop un răspuns la noile amenințări de securitate apărute în Ucraina. Lipsa siguranței și frica unui nou început de război „hibrid”, au făcut ca lituanienii să se mobilizeze, astfel aproximativ 2500 de militari vor fi puși în stare de alertă.

Frica este instalată în țările foste membre URSS. Președintele rus își dorește cu toată ființa să dezbine Occidentul, astfel, profită cu îndrăzneală de agresiune și atac. Situația din Ucraina este considerată de el, drept un conflict „expirat”, de aceea Putin își va îndrepta atenția spre alte țări, după cum sugerează majoritatea analiștilor politici. După ultimele evenimente și amenințări de-a lungul frontierelor, gândul că își îndreaptă atenția spre țările baltice, este din ce în ce mai comentat. Tot mai multe voci sunt de părere că acesta și-ar dori să ajungă la egalitate cu Obama și apoi, împreună, să schițeze soarta întregii lumi.

Ceea ce nu înțelege liderul de la Kremlin, sau se face că nu înțelege, că nu-l interesează, este că toate acțiunile create de el, nu fac altceva decât să atragă de partea lui un număr și mai mare de sancțiuni, iar beneficii deloc.

Dorința de a deveni atotputernic este mai oarbă decât războaiele crâncene. Ideea este una, Putin nu are frică și nici resentimente. Actele de agresiune extrem de riscante îl scot în evidență. Anume prin acestea vrea să se impună, să se facă auzit și să cucerească teritoriile, care, până astăzi, consideră că îi aparțin. Șantajul cu gazul rusesc, incursiunile militare în spațiul aerian ale unor țări, intimidarea, demonstrează că el nu va renunța curând la țările din fostul spațiu sovietic.

M.A.

Articolul si pe http://trb.ro/lupta-lui-putin-pentru-pozitia-dominanta/

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 2 martie 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: