RSS

Partidul Popular European – un succes pentru politica de la Chișinău?

18 mart.

În principiu, faptul că nu a fost din nou votat pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, l-a ajutat, oarecum, pe Iurie Leancă să-și dea seama că „a trăit într-un partid cu șarpele”, dar și că a împărțit idei, păreri, concluzii, decizii luate și cu alții…și mai veninoși. Aparent nu sunt atât de fioroși, dar…s-a văzut. Partidul și-a schimbat mesajul și abordarea, dar și ideea împotriva comuniștilor, iar el nu se mai regăsea acolo. Leancă nu regretă ieșirea lui din PLDM, ba mai mult susține că înainte de a fi un partid politic, acesta a reprezentat o echipă de oameni proeminenți, cu viziuni, care împreună au reușit să vină cu un suflu nou. E cu oftat sau nu, nu știm.

Tot mai mult s-a vehiculat că Leancă ar candida la funcția de primar al capitalei, pentru a ieși, oarecum, în evidență și pentru a demonstra că are susținerea poporului. Acest lucru a fost negat cu vehemență de fostul premier al Republicii Moldova. Se pare că zvonul a fost lansat pentru a crea divergențe între Leancă și Partidul Liberal.

Proiectul mult mai amplu despre care a tot vorbit Leancă după ce a părăsit PLDM-ul, capătă tot mai mult contur. După ce zilele trecute mai mulți funcționari guvernamentali și-au anunțat demisia au și confirmat în același timp aderarea lor la proiectul politic al ex-premierului.

Într-un interviu acordat recent unei televiziuni, Leancă a anunțat că echipa sa a stabilit deja și denumirea noii formațiuni politice – Partidul Popular European din Moldova, cuvântul „popular” reprezentând voința poporului, iar „european” – traiectoria pe care Moldova trebuie să o urmeze. Până în acest moment, Ministerul Justiției nu a dat curs propunerii, deoarece această denumire a fost solicitată și de o altă formațiune. Iar întrebarea e următoarea, nu cumva jocurile politice continuă? Cert e că Leancă are planuri mărețe. Ba mai mult are și o culoare pregătită pentru a reprezenta partidul. Culoarea albastră care, după spusele lui, arată că obiectivul lui principal este cel de integrare europeană. Pe lângă toate acestea, noul partid și-a găsit și sediu. Un edificiu arătos din centrul Chișinău-lui.

Din spusele lui, Leancă mizează pe un partid politic pe modelul european, pe o simbioză între experiență și elan tineresc, pe o simbioză între un spirit de integritate și de profesionalism.  Obiectivul de bază al noului partid, invocat de ex-premier, ar fi lupta împotriva corupției. Chiar dacă Iurie Leancă este susținut de multă lume, ba uneori chiar ridicat în slăvi, deși e un gest exagerat, asta nu înseamnă că oamenii trebuie să aibă încredere oarbă. Politica este cu mai multe fețe. Nimeni nu neagă faptul că este un om calm, care a ales să nu arunce cu noroi în foștii colegi de partid, dar de ce atunci când a știut ce se face pe la spate și cum se prostește poporul, a tăcut mâlc? Tăcerea e de aur, dar nu în situații similare, de răscruce și cumpănă. Se eschivează prea mult, ceea ce denotă un caracter nu prea…integru. Serios!

M.A.

Intregul articol pe http://trb.ro/partidul-popular-european-un-succes-pentru-politica-de-la-chisinau/

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 18 martie 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: