RSS

BEM – adevăruri ascunse și „secrete” dezvăluite

26 mart.

A trecut o lună de zile de când Comisia specială de anchetă pentru soluționarea problemelor din sectorul bancar și-a început așa zisa cercetare în cazul BEM. O lună de investigații a fost încheiată cu o ședință cu ușile închise și cu un iz secret. Ideea că audierile publice ar dăuna anchetei a venit din startul ședinței chiar de la președintele comisiei speciale, Marcel Răducan. Propunerea a fost susținută de majoritatea deputaților cu toate că liberalii și socialiștii au fost categoric împotrivă, aceștia din urmă părăsind ședința.

Ca în filmele americane, după un scenariu bine cunoscut, pentru a împiedica scurgerea de informații secrete, în sala plenului au fost instalate aparate de bruiaj, fiind suspendat accesul la internet, dar și rețeaua de telefonie mobilă. Și la pușcărie nu sunt așa restricții, dar mă rog.. Când e vorba de secrete, la ce nu recurg cei care se simt cu musca pe căciulă ?!

Partidul Liberal a susținut de la bun început că și-a dorit ca acest raport să fie public, să fie scos adevărul la suprafață în fața tuturor. Potrivit deputatului PL, Iurie Chirinciuc, care este și membru al Comisiei de anchetă, cei care au fugit cel mai pe față de audierile publice au fost democrații.

Cred că în egală măsură reprezentanţii celor 3 partide: PCRM, PD şi PLDM, au dorit ca cetăţenii să cunoască cât mai puţin din acest caz şi cât mai puţin să discute acest subiect. Iar o frică mai mare în acest sens am simţit din partea democraţilor. Care de fiecare dată avertizau, să nu vorbim pentru că este secret de stat, să nu oferim cifre şi nume. Din ceea ce am remarcat pot spune că, în cazul dat, din start nu s-a dorit să scoată adevărul la suprafaţă”.  Și mai curios este faptul că inițial și comuniștii au fost de părere că raportul ar trebui să fie public, ulterior votând pentru audierile cu ușile închise.

În cele din urmă, deputații fracțiunii Partidului Liberal au prezentat un raport separat cu privire la situația Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank. Raportul cuprinde reconstituirea cronologică a evenimentelor, dar și demascarea intereselor ascunse ale celor care au regizat atât de bine ”Jaful secolului”, informații ample în legătură cu istoricul problemelor BEM, integritatea membrilor  Comisiei de anchetă privind elucidarea situației de pe piața financiar-valutară a Republicii Moldova, inclusiv cauzele crizei și deprecierea leului.

Comentariile și învinuirile nu au întârziat să apară, comuniștii susținând că deputații care au venit cu un raport separat, au încălcat legea cu privire la secretul de stat.

Previzibilă și oarecum pe așteptate a fost și demiterea președintelui CNPF, Artur Gherman, dar și a viceguvernatorului BNM, Emma Tăbârță. E ceva firesc, nu? Au uns ochii lumii și acum așteaptă să-i și închidă. Păi, cum altfel? Mai ales la ce concluzie au ajuns cei din Comisie pentru a soluționa problemele din sectorul bancar. Da! Recapitalizarea sau lichidarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank. Iar asta, după părerea liberalilor, va costa statul alte peste 30 de miliarde de lei. Dacă e de unde. De ce nu?!

Asta-i situația! Ilan Shor a dezmințit toate acuzațiile la adresa sa într-o emisiune TV, iar cei din Comisie muncesc de li se aprind călcâiele…azi, dar problemele la BEM au început acum două decenii.

Nici pic de transparență, doar eschivări, doar minciuni. UE, nu-s demni de tine acești aleși ai poporului!

M.A.

Articolul si pe http://trb.ro/bem-adevaruri-ascunse-si-secrete-dezvaluite/

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 26 martie 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: