RSS

Cu seceră și ciocan, dar fără UE

29 mart.

În anul 2010 în Republica Moldova a activat o comisie creată prin decretul fostului președinte interimar , liberalul Mihai Ghimpu, care a studiat amănunțit crimele regimului totalitar comunist din perioada sovietică. Cele mai importante propuneri ale comisiei au fost condamnarea regimului totalitar comunist în RM drept unul care a comis crime prin deportări, teroare, încălcare brutală a drepturilor fundamentale ale omului. Aceeași comisie a venit cu propunerea de a interzice prin lege utilizarea noțiunii de ”comunist”, cât și a derivatelor sale în titulatura paridelor politice, instituțiilor publice și private.

Astfel, la 12 iulie 2012, a fost votat un proiect de hotărâre prin care au fost scoase în afara legii simbolurile ideologiei comuniste, secera și ciocanul. Proiectul a fost elaborat de deputații liberali și prevedea condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, după cum am specificat și mai sus. Proiectul a fost votat cu 53 de voturi pro de către majoritatea parlamentară de atunci, în timp ce comuniștii au fost foarte afectați, întrucât sigla lor era chiar secera și ciocanul. Au aruncat cu diferite amenințări. Vladimir Voronin chiar declarase sus și tare că va ataca noua legislație la Curtea Constituțională. Zis și făcut.S-a ținut de cuvânt.

Dar…nu aduce anul, cât aduce ceasul la Chișinău. Ieri a fost aprobat un proiect de modificare a legii prin care va fi permisă din nou utilizarea simbolurilor secerii și ciocanului de către partidele politice din Moldova. Comuniștii au primit câștig de cauză. Nu știu cum explică această decizie cei doi judecători (din patru ) care au fost ”pentru”, însă, cu siguranță , cei care știu și țin la istoria și la neamul lor, sunt revoltați și dezgustați.

Revoltată sau nu va fi lumea și la auzul celor spuse de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, care, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său leton Edgars Rinkēvičs, a anunțat că Republica Moldova nu va depunde cererea de aderare la Uniunea Europeană la summitul Parteneriatului Estic de la Riga din acest an. Potrivit Nataliei Gherman, mult mai important este ca în Moldova să se implementeze reformele, decât să se depună cererea de aderare. Începerea negocierilor e mult mai importantă. O fi depunerea cererii de aderare doar un moment tactic pentru RM , dar atitudinea și punctul de vedere al șefei diplomației de la Chișinău vis-à-vis de relația Moldova – UE mi se pare un pic mai mult decât seducătoare. Și nu știu de ce, dar îmi ridică semne de întrebare, nesiguranță și un surplus  de neliniște această poziție.

Da, am înțeles bine. Partidele politice vor putea utiliza din nou simbolurile secera și ciocanul, dar și mai bine am înțeles că RM nu va depune cerere de aderare la UE în acest an. Sună cel puțin dubios. Intrăm în ceață pe zi ce trece. Și în loc să mergem mai departe, nu știu de ce am senzația că mergem înapoi. Sper să mă înșel!

M.A.

Articolul si pe http://trb.ro/cu-secera-si-ciocan-dar-fara-ue/

 
Un comentariu

Scris de pe 29 martie 2015 în Despre...toate!

 

Un răspuns la „Cu seceră și ciocan, dar fără UE

  1. calinakimu

    30 martie 2015 at 8:04

    Pana cand nu vom scoate din mintile noastre alterate…secera si ciocanul, care au facut si fac ravagii, acestea vor continua sa produca mizerii… Mentalitatile au o mare putere reziduala…si este nevoie de timp. Revelatile le au doar oamenii liberi.

     

Lasă un comentariu