RSS

Libertatea de exprimare in RM este lovită

06 apr.

Libertatea de exprimare este lovită de către cei care au jefuit bănci, de către cei care în mod evident au derapat voit de la drumul integrării europene. Ieri, în Parlamentul Republicii Moldova, a fost depus un proiect de modificare a Codului Audiovizualului. Explicația venind un pic mai târziu la televiziunile lui Plahotniuc, sub pretextul că Moldova va scăpa de propaganda rusească. Pe bune? Păi cum să se pună problema în acest mod, dacă ale sus numitului televiziuni au fost ani de-a rândul sursele de propagandă ale Rusiei?  Culmea tupeului..

Presa liberă de la Chișinău este una suficient de fragilă, iar modificarea propusă de ei, vine și cu alte prevederi, care ar pune în pericol „libertatea” mass-mediei. Astfel, tot ceea ce au propus ei încalcă grav mai multe puncte din Constituția RM, nu doar cele din Legea Presei.

Una din prevederile proiectului de modificare a Codului Audiovizualului propus de PLDM și PD stabilește reducerea emisiunilor în limba română de la 80% la 30%. Cum să ceri așa ceva, când în momentul de față nu se respectă emisiunile în limba română nici în proporție de 60 la sută ?

Un alt exemplu ar fi că toți jurnaliștii vor fi obligați să divulge toate sursele de informație și aceasta în condițiile în care legea spune cu totul altceva:

Articolul 13. Protecţia surselor de informare.

(1) Mass-media şi orice persoană care efectuează o activitate cu caracter jurnalistic de colectare, de primire şi de distribuire a informaţiei către public, precum şi persoana care colaborează cu acestea, care au obţinut informaţii de la o sursă, au dreptul de a nu dezvălui identitatea sursei sau orice informaţii care ar putea duce la identificarea sursei.

(2) Persoana care a distribuit publicului informaţia obţinută din surse confidenţiale nu poate fi obligată să dezvăluie identitatea sursei în cadrul unui proces civil sau contravenţional.

În același timp, dacă în platoul unei emisiuni, invitatul va veni cu unele acuzații și nu va avea și anumite dovezi clare la baza celor spuse, moderatorii emisiunii tv sau radio vor fi obligați să întrerupă discuția.

Absolut deplasată mi se pare și o altă „cerere” a celor din PLDM și PD, lipsirea posturilor publice tv și radio de dreptul de a plasa publicitate. Oare nu e evident ce vor să facă? Ținta lor e să lovească în radiodifuzorii publici și să-i lipsească de orice sursă alternativă de venit. Oricât de ciudat și sinistru ar părea, cam asta e logica, ăsta-i viitorul și drumul „european” al Republica Moldova.

Planul guvernării actuale este unul bazat strict pe interesele lor personale, bazat pe sfidare, tupeu dezgustător și lipsă de bun simț. Pe zi ce trece tot mai mulți pumni primim de la ei.Cu alte cuvinte, ne înjosesc și ne insultă inteligența și răbdarea.

Oameni buni, libertatea de exprimare este amenințată. Și nu de necunoscuți, ci de cei în care v-ați pus toată încrederea. De cei care v-au promis că vă vor scoate din sărăcie, vă vor mări pensiile și salariile, vă vor da locuri de muncă și vă vor apropia de Uniunea Europeană. Le-ați primit pe toate. Doar sub altă formă…în șuturi!

M.A.

 
Un comentariu

Scris de pe 6 aprilie 2015 în Despre...toate!

 

Un răspuns la „Libertatea de exprimare in RM este lovită

  1. calinakimu

    17 mai 2015 at 0:45

    Degeaba ai libertate de exprimare…daca urli la luna. Cainii latra si caravana trece…Tu strigi, tu auzi.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: