RSS

Alegerile locale vin cu rătăcirea poporului sau trezirea la realitate?!

16 apr.

În Republica Moldova, la data de 14 iunie 2015, vor avea loc alegerile locale, la o distanță de 6 luni de la cele parlamentare. Gura târgului spune că în mod normal rezultatele naționale le anticipează pe cele locale, ceea ce este destul de greu de crezut în acest moment. Dacă luăm în calcul jaful de la BEM, eu zic că partidele de la guvernare PLDM, PD și PCRM vor răspunde cu propriile „forțe”, sau, mai bine zis, vor fi lipsite de ele.

Având în vedere că până la 14 iunie nu se va reuși înregistrarea Partidului Popular European, Iurie Leancă a hotărât să participe la alegeri într-un bloc electoral, alături de Partidul Liberal Reformator  (PLR), Partidul Acțiunea Democratică (PAD) și Partidul Democrația Acasă (PDA). Blocul va purta denumirea de „Platforma Popular-Europeană din Moldova”, iar în dreptul siglei blocului electoral va fi trecut și numele fostului prim-ministru. Să se înțeleagă bine ce și cum. Ceea ce ține de candidatura la funcția de primar al Chișinăului, Leancă a susținut că vor avea cu siguranță un candidat.

Evaluăm mai multe opțiuni. Este vorba de persoane atât din grupul de inițiativă al PPEM, cât și din afară. Campania noastră va fi una simplă, fără artificii. Principalul nostru atu nu vor fi banii ci energia și entuziasmul pe care îl vom investi. Vor avea un adversar redutabil. Vom demonstra că banii pot fi folosiți altfel în situația când țara se află în recesiune”, a declarat Leancă.

Din partea socialiștilor , Zinaida Greceanîi este înaintată la funcția de primar al capitalei, asta după ce în 2005 a candidat din partea PCRM, obținând aproape 90% din voturi. Spre nemulțumirea ei, alegerile nu au fost validate din cauza ratei mici de participare.

Partidul Comuniștilor nu a decis cine va fi candidatul din partea formațiunii, deocamdată. Însă au anunțat că în cadrul plenarei din 25 aprilie, aceștia vor decide.

Din partea Partidului Liberal, candidat este Dorin Chirtoacă, actualul edil al Chișinăului, acesta deținând funcția de primar al capitalei din iunie 2007. Cel care, din punctul meu de vedere, va menține cursul european și va salva democrația.

Planul calendaristic pentru acțiunile de desfășurare a alegerilor locale de pe 14 iunie 2015 au fost aprobate de către Comisia Electorală Centrală. Urmează constituirea circumscripțiilor electorale până la data de 17 aprilie,iar începând cu această dată candidații se vor putea înregistra în calitate de concurenți electorali.  Pentru desfășurarea alegerilor locale, CEC a solicitat circa nouăzeci de milioane de lei, în timp ce bugetul de stat pentru 2015 va aloca 65 de milioane de lei.

Nu am primit cât am solicitat, dar mergem înainte. Dacă vom ajunge în situația în care să nu avem suficiente resurse, există procedura stabilită, iar guvernul va aloca bani din Fondul de rezervă.”, a specificat președintele CEC, Iurie Ciocan.

Nu știu dacă întreg poporul s-a trezit din hibernatul în care se afla la 30 noiembrie 2014, dar sunt sigură că de această dată marea majoritate va ști să facă distincția între est și vest, Rusia și Europa, între hoți și oameni cinstiți și cu verticalitate. Salvarea este NATO și UE!

M.A.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 16 aprilie 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: