RSS

R. Moldova între Vest și Est

20 apr.

Nicicând la față nu se schimbă/ Nici soarele de sus, nici luna./ Româna este-a noastră limbă,/ Moldoveneasca e minciună. (Grigore Vieru)

Bătută de soartă sau doar de popor și conducere? Hăituită, dezbinată, atacată, înjosită și arătată cu degetul. Se proclamă independentă. Dar, oare e așa? Ani de-a rândul în Constituție limba de stat a fost stipulată „limba moldovenească”, deși româna e în sângele nostru. Acest fals istoric a fost perpetuat până în adâncuri chiar s-a luptat mult pentru recunoașterea limbii române drept limba maternă. A fost scrisă, citită, recitată de către cei care au iubit-o.

Cu acel statut de neutralitate în Constituție și pe altă parte cu armata rusă pe teritoriul țării e pură tragicomedie. Procesul de europenizare a poporului nostru a fost ratat în momentul în care Moldova a fost anexată Imperiului Rus. A fost educată în stil sovietic, astfel „asigurându-și” un parcurs rus/sovietic. Avem dificultăți în implementarea politicilor europene, avem o clasă politică ipocrită, avem nedumeriri și o groază de semne de întrebare. Toate acestea datorită faptului că R. Moldova între Vest și Est. Între incertitudini, minciuni și mult haos. De tot felul. Așa se face că partidele aflate la guvernare, cele care au atins culmile așa-zisului succes politic, astăzi au ajuns să facă pași înapoi, spre punctul de pornire. În urma unui sondaj, s-a demonstrat clar că partidele de la guvernare sunt în cădere liberă și nu mai au încrederea cetățenilor acestei țări. PLDM-ul a pierdut din votanți, în primul rând din cauza neînțelegerilor din interiorul partidului, implicarea lui Filat în cazul BEM precum și de decizia CC din 2013 în care Filat a fost lipsit de dreptul de a mai deține funcții de conducere în stat.

Partidul Comuniștilor scade și el în ochii lumii, cel mai probabil datorită susținerii acordate guvernării actuale. PCRM-ul cel solid, ferm pe pozițiile pro-rusești, a ajuns azi la un partid dornic de bani, funcții și ușor  modelat de către cei cu care s-a afiliat. Astăzi, presa din Moldova, citând o sursă din Federația Rusă, a scris cum că Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, a primit un sprijin de 500 de mii de dolari pe săptămână din partea Kremlin-ului pentru desfășurarea campaniei electorale a Irinei Vlah inclusiv și pentru activitatea PSRM. Finanțarea externă este interzisă prin legislația R. Moldova, iar reacția socialiștilor este mai mult decât pasivă. Aceștia au calificat articolul drept o provocare, pentru că ei cresc în sondaje, iar compromiterea lor au ales să o facă doar cei care se simt amenințați de puterea lor.

Acum mă întreb, oare pe unde s-a pierdut civilizația, responsabilitatea și sinceritatea celor de la putere? Cât vor mai continua cu teatrul ieftin făcut în campanii când tind spre Europa, ca mai apoi s-o lase baltă?!  Până când vor compromite țara asta? Oare grăbesc sfârșitul? Răbdarea nu este flexibilă.

M.A.

Reclame
 
2 comentarii

Scris de pe 20 aprilie 2015 în Despre...toate!

 

2 răspunsuri la „R. Moldova între Vest și Est

  1. calinakimu

    16 mai 2015 at 1:07

    Intrebi unde s-a pierdut civilizatia, sinceritatea si responsabilitatea celor de la putere?! Dar au avut-o vreodata…?!

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: