RSS

Raportul KROLL – ședință cu ușile închise

24 apr.

Evenimentele de la Chișinău se îndreaptă într-o direcție incorectă. Nici o schimbare ce ține de combaterea corupției, de soluționarea conflictului transnistrean, creștere economică și dezvoltarea politicii interne.

Astăzi s-a desfășurat o nouă etapă a investigațiilor în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Guvernul a discutat în ședință cu ușile închise raportul companiei Kroll pe cazul sus menționat. Faptul că raportul nu va fi făcut public a fost anunțat de către premierul Gaburici. De la sine înțeles! Doar nu putem împiedica mersul anchetei… Totul s-a făcut pe șoptite și ce-i mai rău, e că noi, cei de rând, nu am putut afla mare lucru-niște declarații ale guvernatorului Drăguțanu și câteva idei dintr-un  comunicat de presă al BNM.

„Raportul indică o serie de persoane fizice și juridice identificate. Kroll nu aduce acuzații. Sunt concluzii în baza probelor, concluzii profesionale. Doar instanțele judecătorești pot să afirme sau să acuze. Chiar dacă în raport sunt enumerate nume de persoane fizice și juridice, ar trebui să tratăm această informație cu prudență. Este vorba de zeci de persoane. Este clar că au fost implicate companii din diferite țări, nu doar din Republică. Nu aș fi vrut să aduc nume, nu este important acum.”, a declarat Dorin Drăguțanu.

Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra Băncii de Economii, Sociale și Unibank. Banca Națională a mai comunicat că va trimite raportul întocmit de Kroll organelor de anchetă din RM. Tot din comunicatul de presă al BNM aflăm că cei de la Kroll au recomandat să se organizeze un nou concurs de selecție a unei companii internaționale pentru continuarea anchetei. Guvernatorul Drăguțanu a explicat că se va organiza o licitație, pentru că aceste servicii nu sunt deloc ieftine, iar licitațiile au ca scop obținerea unui preț mai bun.

„Principalul obiectiv al acestor demersuri va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor. Totodată, aceste acțiuni de investigați, deși foarte complexe și de lungă durată, vor fi foarte utile pentru identificarea beneficiarilor finali ai fondurilor deturnate concomitent cu asigurarea recuperării activelor.”, a mai fost specificat în comunicatul BNM.

Ceea ce ține de ușile închise, Maia Sandu, ministru Educației, a afirmat că nu poate dezvălui nimic din spatele ușilor, întrucât toți membrii Cabinetului de Miniștri au semnat o scrisoare de confidențialitate pentru a nu divulga conținutul raportului.

Subiect de mare interes, dar care, dintr-un motiv sau altul, a fost ales să se desfășoare după paravan, fără pic de transparență. Aceste declarații ale politicienilor nu limpezesc deloc situația, ci doar pun umărul la o dezinformare.

Investigațiile la cele trei instituții financiare au început la data de 11 februarie. Atunci autoritățile de la Chișinău au declarat că vor să facă lumină asupra tranzacțiilor dubioase și să stabilească participanții și beneficiarii schemelor de spălare de bani. Cât timp mai e necesar pentru rezulatul final, nu se știe. Evident e doar că schimbări nu se prea simt.

M.A.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 24 aprilie 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: