RSS

Războiul poate reizbucni în orice moment

30 apr.

La est de România, situația se tensionează pe zi ce trece. Se pune presiune sub diferite forme din partea rușilor, în ciuda loviturilor provocate de sancțiunile comune UE-SUA-Canada. O etapă decisivă o poate constitui Summit-ul de la Riga al Parteneriatului Estic, acolo unde vor fi prezenți marii competitori și Armenia, Azerbadjian, Belarus, Republica Moldova și Ucraina. Cu toate că Armenia și Belarus sunt membre cu drepturi depline din proiectul rusesc. Dar, în ciuda acestui fapt, după declarațiile șefilor de state din UE, Europa este decisă să meargă mai departe.

UE este deplin angajată față de Parteneriatul Estic. Acesta va consolida relațiile cu fiecare din cei șase parteneri ai săi. Consiliul European așteaptă cu interes ratificarea cât mai rapidă cu putință de către toate statele membre a acordurilor de asociere/zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare cu Georgia, RM și Ucraina”. (Concluziile Consiliului European)

Zilele astea presa rusă a dat de înțeles că forțele pro-ruse din Ucraina se pregătesc să destabilizeze Odesa în luna mai. Și nu, nu e o coincidență. Exact în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic al UE de la Riga, Moldova și Ucraina sunt amenințate de către militarii ruși din Transnistria, iar Președintele ucrainean a anunțat că „un război ar putea reizbucni în orice moment”.

Acest parteneriat este considerat de ruși, drept un instrument îndreptat împotriva Rusiei. Asta a dat de înțeles purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukașevici: „esența acestui parteneriat în mod sigur a exprimat o direcție clară anti-Rusia”. Ba mai mult, acesta a mai adăugat că „Rusia are o atitudine foarte negativă față de acesta”.

General-colonelul Anatoli Sidorov (inclus în lista militarilor ruși sancționați de UE și SUA), a venit cu acuzații împotriva Chișinăului cum că își coordonează acțiunile cu autoritățile ucrainene „pentru a sufoca trupele ruse dislocate în Transnistria”. Tot acesta a afirmat că autoritățile RM șantajează regiunea transnistreană atât politic cât și economic.

Drept urmare, transporturile pe calea aerului și pe calea ferată nu mai sunt posibile, ceea ce a făcut dificilă aprovizionarea tehnică și materială a grupului de trupe ruse din Transnistria”.

Victor Osipov, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, a declarat că „Forțele ruse de pacificare din stânga Nistrului sunt ineficiente și prezintă pericol. Nu sunt șanse să scăpăm degrabă de forțele pacificatoare. Sunt realist. Guvernul are acest obiectiv pe agenda sa de mai mulți ani”.

Faptul că pacificatorii ruși din regiunea transnistreană pot fi antrenați în acțiuni de luptă, a fost confirmat de Serghei Gavrilok, deputat al Dumei de Stat a Rusiei.

Federația Rusă este garantul păcii în regiune, mai ales că Transnistria nu împărtășește ideea integrării europene asumată de autoritățile de la Chișinău și Kiev”.

Gavrilok a mai declarat  că Rusia nu va permite ca alegerile parlamentare din Transnistria să fie „curmate de forțe externe

Recentele exerciții militare ale RM în comun cu trupele NATO, nu sunt tocmai binevenite pentru Moscova, iar ca o concluzie, Gavrilok a susținut că „Transnistria are cu ce răspunde”.

Ne așteaptă o altă perioadă de destabilizare? Ne pregătim pentru alte situații conflictuale? Sau suntem optimiști?

M.A.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 30 aprilie 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: