RSS

Jocurile de culise în cazul BEM au fost dezvăluite

22 mai

Republica Moldova a devenit, în ultimii ani, decorul pentru numeroase pelicule a la Hollywood. Se turnează filme cap-coadă, astfel încât să aibă lumea cu ce-și umple timpul. Nu contează că nu prea înțeleg nimic. Și ridicatul din umeri face parte din ritualul vizionărilor. Un film cu personaje suspecte și cu un „verde-împărat care la Washington a strigat că vrem în NATO, după care s-a întors acasă şi şi-a întărit garda de corp”, un film bine regizat, dar care, până la urmă, va rămâne fără OSCAR-ul spre care tindea, a ajuns să fie descusut.

Condamnat la trei ani de detenție cu suspendare, Veaceslav Negruță, fostul ministru al Finanțelor, a simițit cuțitul ajuns la os și a făcut dezvăluiri de mare importanță. Potrivit fostului ministru, în schema de devalizare a Băncii de Economii au acționat mai multe grupări, începând cu anul 2011 până în 2014. Acesta nu dă nume, dar specifică că în acest „proces” sunt implicate persoane cunoscute care dețin afaceri în domeniul bancar, dar și „cunoscuți raideri prin regiune”. Potrivit lui Negruță, scenele de devalizare au fost continuate de către foștii lui colegi de partid, Vlad Filat și Victor Bodiu, care au preluat controlul Băncii de Economii încă din 2012.

„Întâi de toate, el (Vladimir Filat, n.r.) cu Victor Bodiu au mascat lucrurile ce ţineau de BEM astfel, încât eu să nu-mi dau seama cine stă în spate. Ei au preluat controlul la BEM în august 2012 şi au reuşit să joace cu mine. Primul semnal, care mi-a dat de înţeles cum stau lucrurile a apărut pe 4 noiembrie 2012. Eu am trimis la guvern o scrisoare, prin care întrebam de ce a fost scos sechestrul pe acţiunile de la BEM, aplicat în cadrul a şase dosare pornite la cererea MF. Peste trei zile, după şedinţa de dimineaţă cu prim-ministru, el mi-a reproşat în prezenţa altor martori: ‘Tu mai ai să-mi scrii scrisori oficiale? Eu am dat indicaţii să fie scos sechestrul, mai ai întrebări?’. După ce a fost scos sechestrul, a început mişcarea de acţiuni de la cele patru companii ruseşti, infiltrate din umbră, către companiile care, în 2013, au preluat pachetul majoritar la BEM. Astfel, am înţeles că se întâmplă ceva foarte urât”, a declarat Negruța.

Acesta a mai povestit cum s-a pregătit scenariul pentru decapitalizarea BEM, în ce mod erau preluate afacerile creditorilor, dar și despre faptul că BNM are cea mai directă implicare în tot ce s-a întâmplat cu BEM.

Șantajat politic, cu regrete, Negruță își crucește și sufletul că a făcut parte din PLDM. Oamenii de rând ce fac? Susținătorii stejarului? Nu crucesc pe nimeni?!  Ușor se desprinde firul roșu din această poveste cu balauri. Ies în frunte cei fără de frică, spun lucrurilor pe nume, iar instituțiile competente ale statului, chiar dacă sunt în moarte clinică, poate se sesizează, totuși.

Amintim că Negruţă este acuzat de abuz în serviciu, după ce, în 2012,deținând funcția de ministru, a autorizat transferul a patru sute de mii de euro pe numele fostului deputat Pantelei Sandulachi drept prejudiciu moral obţinut în instanţa de judecată. Ministerul Finanţelor a transferat atunci întreaga sumă în contul lui Sandulachi, deşi mai târziu, Curtea Supremă de Justiţie a hotărât că statul trebuie să-i plătească acestuia doar o mie de euro.

M.A.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 22 mai 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: