RSS

Premierul, scrisoarea și…rezolvarea?

11 iun.

Premierul de la Chișinău, Chiril Gaburici, a ajuns să facă gesturi extreme. El a condiționat rămânerea lui în funcție de demiterea unor demnitari care, potrivit lui, ar fi reacționat inadecvat la scoaterea ilegală din sistemul bancar a unui miliard de dolari. Gaburici a adresat o scrisoare președintelui țării, Nicolae Timofti, dar și președintelui Parlamentului, Andrian Candu, prin care solicită demisia conducerii Procuraturii Generale, a Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Peței Financiare. Ba mai mult, a venit și cu un termen: o lună. „O lună este un termen suficient pentru demiterea funcționarilor menționați și inițierea concursurilor pentru suplinirea acestor funcții.În caz contrar, eu îmi prezint demisia.” a specificat Gaburici. În scrisoarea semnată de Premierul moldovean, acesta amai explicat că „întregul sistem financiar al Republicii Moldova este sub asediu și mai multe instituții financiare sunt în pericol.Guvernul este lipsit de pârghii, iar instituțiile abilitate ezită să soluționeze aceste probleme.”  Menționat a fost și faptul că în funcțiile acestea ar trebui numite, prin concurs public, persoane responsabile și oneste.

În mod ironic sau nu, după ce Premierul și-a postat scrisoarea pe un site de socializare, Ministerul de Interne și Procuratura Generală s-au sesizat, dar nu pentru a face limpede situația cu furtul banilor de la bănci, ci în privința diplomei de studii a actualului premier, aceștia menționând și faptul că cetățeanul Gaburici va fi audiat în dosarul privind falsificarea actelor.

Ieri, prim-ministrul a convocat ședința operativă a Cabinetului de Miniștri nu la Guvern, ci la Centrul Național Anticorupție, unde a susținut că diploma de studii nu este una falsă și că va răspunde cu certitudine în fața procurorilor. Mai mult decât atât, tot la aceeași ședință, Gaburici a specificat faptul că și în prezent se încearcă scurgerea altor milioane din sistemul bancar.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat nemulțumit de faptul că scrisoarea expediată de Gaburici a ajuns mai întâi pe un site de socializare, și apoi la el. „…Mă bucur că ieri după masă scrisoarea a ajuns și la mine. Acest lucru trebuia să se întâmple inițial și după care eventual pe rețelele de socializare.

Candu a mai declarat faptul că schimbările sunt cât se poate de aproape, dar acestea trebuie să vină prin o reformatare a clasei politice. „ Eu sunt sigur că în viitorul apropiat vor fi niște schimbări spre binele cetățeanului și al țării. Eu mă refer la schimbări radicale, inclusiv și în clasa politică în așa fel încât să recuperăm din încrederea cetățenilor și încrederea partenerilor noștri internaționali. Dacă o demisie va rezolva problema țării ea va fi realizată. Opinia mea personală este că noi nu trebuie să ne limităm doar la o demisie, vorbim de schimbări mult mai mari care sunt necesare în dezvoltarea țării. ” În ceea ce privește demiterea Procuraturii, a CNPF, acesta stă sub un semn de îndoială. Atâta timp cât instituțiile sus numite au extins investigațiile în sectorul bancar, odată cu demiterea lor,  s-ar bloca și activitățile acestora.

Constituțional ori nu demersul ultimativ al lui Gaburici, dar toți se așteaptă la o schimbare după alegerile locale. Care va fi aceasta, rămâne de văzut. Ceea ce ține de clasa politică de la Chișinău, nu are nici o urmă de „modificare”.

M.A.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 11 iunie 2015 în Despre...toate!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: