RSS

Moldova este la un pas de faliment

22 iun.

big-declaratii-pro-si-contra-parafarii-acordului-de-asociere-rm-ue-la-radio-moldova

Chiar dacă Summitul de la Riga nu a adus poate acele rezultate vizionare la care și noi, și Republica Moldova, și poate și alte state din Parteneriatul Estic au sperat, totuși, perspectiva europeană nu o poate lua nimeni Republicii Moldova, pentru că ea intră în codul genetic al cetățenilor R. M. Alegerile locale din 14 iunie curent reconfirmă alegerea clară pentru valorile europene și parcursul european al țării, cu așteptările de rigoare de la Chișinău. (…) Formarea rapidă a noului Guvern de la Chișinău este necesară acum pentru implementarea eficientă a programului de reforme pentru avansul pe calea europeană”. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a încurajat, miercuri, politicienii de la Chișinău să formeze cât mai repede o majoritate parlamentară. Ba mai mult, acesta a specificat și faptul că România oferă sprijin pentru soluționarea pe cale politică a conflictului transnistrean: „Este nevoie de o reluare grabnică a negocierilor în formatul 5+2, cu angajarea constructivă a tuturor participanților și evitarea oricăror acțiuni unilaterale.” La rândul său, ministrul Natalia Gherman, a apreciat și a mulțumit pentru sprijinul acordat de către România și a mai spus că „Angajamentul României de a susţine parcursul european al R. Moldova aduce deja rezultate concrete în domenii de importanţă majoră pentru modernizarea ţării noastre, precum asigurarea securităţii energetice şi modernizarea infrastructurii transportului”.

Bogdan Aurescu a fost încântat de decizia de marți a Guvernului de la Chișinău de a permite cetățenilor UE în RM pe baza cărților de identitate adăugând că acesta este „un instrument concret de încurajare a contactelor şi schimburilor celor mai diverse între cetăţenii de peste Prut şi cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum şi de susţinere a racordării Moldovei la spaţiul european”.

Doar că în Moldova, minunea nu durează nici măcar o zi. În urma unei sesizări a președintelui Nicolae Timofti, au fost anulate unele hotărâri adoptate marți, 16 iunie, având în vedere că Guvernul Gaburici își anunțase demisia la 12 iunie. În altă ordine de idei, demisia Guvernului intră în vigoare din momentul comunicării acesteia. Astfel, treburile au rămas în aer.

Pe lângă toate celelalte, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au oprit o serie de proiecte de finanțare cu RM, iar în timpul cel mai apropiat, în câteva săptămâni, Moldova va intra în incapacitate de plată. Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru RM, a anunțat că relația dintre BM cu RM va rămâne înghețată. „Noi recomandăm autorităților ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naționaliza și recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea și un risc ca banii contribuabililor să fie utilizați pentru a acoperi pierderile ascunse și pierderile potențiale de viitor. Nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă și mai mulți bani din contul contribuabililor. (…) Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în bugetul Moldovei banii acţionarilor săi prin uşa din faţă, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin uşa din dos, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar”, a comentat Kremer.

În 2015 Moldova nu va beneficia de suportul bugetar de 45 de milioane de dolari din partea BM. UE va întrerupe finanțarea reformei justiției, iar în timpul apropiat se așteaptă restanțe la achitarea pensiilor și salariilor. Bun venit în Moldova!

 
Un comentariu

Scris de pe 22 iunie 2015 în Despre...toate!

 

Un răspuns la „Moldova este la un pas de faliment

  1. calinakimu

    24 iunie 2015 at 15:12

    „Pasul”…este ca si facut…

     

Lasă un comentariu